Zapachy świąt w centrum miasta: jarmark z kulinarną niespodzianką
- 8 grudnia, 2025
- 0 komentarzy
Aromatyczny bigos, świąteczna atmosfera i tłumy mieszkańców – tak wyglądała niedziela na złotoryjskim Rynku podczas Jarmarku Mieszczańskiego. Gwiazdą dnia był Jakub Kuroń – kucharz, autor książek kulinarnych i kontynuator rodzinnych tradycji, wnuk Jacka Kuronia i syn Macieja Kuronia. Po raz pierwszy odwiedził Złotoryję, serwując mieszkańcom pachnącą kapustę z wieprzowiną, grzybami, śliwkami, czosnkiem, cebulą oraz ziołami. Podczas gotowania opowiadał o kuchennych trikach i z humorem komentował każdy dodawany składnik.
Zapach bigosu szybko przyciągnął długą kolejkę chętnych. Danie nabierało aromatu, a mieszkańcy żartowali, że trudno oprzeć się takiej pokusie. Wśród gości pojawił się również burmistrz Paweł Kulig, który wraz z rzemieślnikami w odświętnych strojach celebrował Dzień Kupca Polskiego. Podkreślał znaczenie kupców i rzemieślników dla rozwoju miasta oraz zapowiedział dalsze wsparcie dla lokalnego handlu.
W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele rzemiosła także z Legnicy i Jawora. Starszy legnickiego cechu, Jacek Kamola, zwrócił uwagę na rosnącą siłę lokalnych środowisk rzemieślniczych i docenił współpracę ze Złotoryją. Obchody uzupełniała miniwystawa prezentująca niemal 80 lat historii miejscowego rzemiosła.
Przygotowano około 500 porcji bigosu, które rozeszły się do ostatniej łyżki – wielu mieszkańców wracało po dokładkę. Świąteczny klimat budowały także występy dziecięcego zespołu Złote Nutki oraz pokaz sokolniczy, podczas którego prezentowano różne gatunki sów i opowiadano o ich zwyczajach.
WN
Fot. zlotoryjska.pl